LA SELÈNIKA

Els Origens

Selènika”, el nom de l’actual marxa de resistència en BTT, té origen mitològic. Deriva de Selene, la deesa Lluna dels grecs. Filla de titans, és guardiana nocturna dels nostres somnis i és present en infinitat de mites de totes les cultures. Té un component romàntic, però també arrauxat, o sigui, llunàtic.

Inicialment, la prova fou concebuda com una marxa de resistència per a grans caminadors i, també per als ciclistes pioners en un ciclisme emergent i minoritari, el “mountain bike”.

El primer dia es feia caminant tota la nit a la llum de la Lluna per les obagues i solanes de Castelltallat, Coaner, Saló, Cardona… L’endemà el mateix recorregut es feia pedalant en unes “màquines” de roda gruixuda.

La primera edició de la marxa Selene es celebrà els dies 20 i 21 de maig de 1989 i hi van participar només 15 ciclistes. Durant 5 anys va tenir el poble de Callús com a escenari organitzatiu, basat en les dèries d’alguns mestres de l’escola pública, membres d’una entitat cultural local i en l’ajut de la colla de caçadors que coneixien tota mena de camins. Com que la participació, sobretot de la modalitat ciclista, creixia i la cosa s’engrescava any rera any, es va evidenciar la manca de mitjans i de persones disponibles i, el 1993 es va fer l’última edició com es va poder. Hi van prendre part 340 ciclistes.

La Filosofia

Malgrat el pas del temps, els organitzadors han procurat mantenir els fonaments de la prova: la no competició i un recorregut exigent i sempre diferent. Amb el pas dels temps, la Comissió organitzadora  ha anat introduint canvis per millorar bo i innovant en les necessitats d’infraestructura, de control, de seguretat i d’orientació que una prova d’aquesta envergadura precisa.

A partir de l’any 1994, la Penya Ciclista de la vila de Navarcles va prendre el relleu de la Selene i  l’ha anat organitzant ininterrompudament fins ara. L’any 1996 la Selene va passar a dir-se Selènika perquè coincidia amb la marca de roba interior femenina.

Consolidació

A copia d’anys, més d’un miler de ciclistes d’arreu de Catalunya, d’Andorra, de les illes Balears i d’algunes localitats d’Espanya, han anat forjant aquesta pedalada de resistència. Els participants l’han convertit en una aventura contra un mateix ja que suposa un repte integral afrontar-la i acabar-la. En el calendari de curses, cada últim diumenge de setembre té una fita: la Selènika.

El 2013 la Selènika va tocar sostre amb motiu dels seus 25 anys d’història amb una participació de 1480 ciclistes.

SELÈNIKA AL TEU AIRE

Ara, amb aquest nou projecte,  volem  que les rutes del nostre entorn arribin a més aficionats de la BTT, que sigui més accesible i que la disfruti més gent.

Ara la selènika, quan vulguis i amb qui vulguis!!

Vols fer la Selènika?